Proprietati tehnologice


 • UZURA este fenomenul de distrugere a lemnului in timp prin contactul sau frecarea lui cu alte corpuri sau prin modificari ale formelor, dimensiunilor, densitații aparente etc. Cel mai mult se uzeaza lemnul folosit la pardoseli.
 • CURBAREA este o proprietate a lemnului de care depinde utilizarea lemnului in construcții, aviație, mobila, ambarcațiuni etc. Cel mai bine se comporta speciile precum fagul, stejarul, frasinul, ulmul. Raza minima de curbura depinde de specia lemnoasa, de densitatea aparenta, lațimea inelelor anuale, umiditatea, temperatura și unghiul de inclinare al fibrelor fața de direcția longitudinala. Mai bine se realizeaza cu piese cu secțiuni reduse, densitatea aparenta mica, umiditatea și temperatura mai ridicate. Raza minima pentru un element din lemn de 25mm grosime: - fag = 40-100mm - stejar = 50mm - frasin = 65mm
 • Din punct de vedere al durabilitatii la contactul direct cu solul, lemnul natural netratat se clasifica în urmatoarele categorii:
  -          specii foarte putin durabile - < 3 ani – fag, anin, mesteacan
  -          specii putin durabile – 3 ÷ 7 ani – brad, molid, frasin, paltin, salcie, plop;
  -          specii durabile – 7 ÷ 10 ani – ulm, dud, pin
  -          specii foarte durabile - > 10 ani – salcâm, larice, stejar.

 •  Culoarea lemnului. In mod obisnuit lemnul are o culoare galbuie-bruna, dar poate lua nuantele cele mai variate, de la alb la negru. Arborii se pot clasifica dupa culoarea lor in:
  -          culoare alba: paltin, carpen, castan salbatic, plop tremurator, molid;
  -          culoare alba-galbuie: mesteacan, tei, brad;
  -          galben-rosietic: stejar, cedru, salcam;
  -          roscata: anin, cires, mahon, tisa, trandafir;
  -          brun: prun, palisandru, nuc, maslin, ulm;
  -          negru: specii de abanos;
  -          violeta: amarand;
  -          rosie: santal;
  -          brun-verzuie: teak;